Half-om-half vegetariërs

Een paar jaar geleden kon ik niet langer met mezelf rijmen dat ik aan de ene kant knuffelend met lammetjes op de foto stond en ze aan de andere kant om 4:00 ’s nachts bij de dönerzaak naar binnen stond te schuiven. Los daarvan kwam het mij ter ore hoeveel water en energie er wordt verbruikt in de vleesindustrie, en hoe goed het zou zijn om te minderen met vlees.

Minderen deed ik, maar de paté en brood met kroketten kon ik nog niet laten staan. Toen ik die eenmaal ook had losgelaten, vergreep ik mij nog wel eens aan een rondslingerende bitterbal. Ondertussen was mijn omgeving op de hoogte van mijn vegetarische avontuur, en ondersteunden ze mij daarin. Soort van.

Want op het moment dat ze wisten dat ik (ooit) van plan was geen vlees meer te eten, nou wee je gebeente als er dan alsnog een bitterbal in ging. ‘Jij was toch vegetariër!’ Werd de leus. Mijn eerste reactie was altijd een vorm van schaamte, niet alleen naar hen maar eigenlijk ook naar mezelf. Ze hadden gelijk, wat een laf gedoe dit.

Maar iets later dacht ik, wacht effe… waar bemoeiden ze zich mee?
Ondertussen eet ik geen vlees meer, probeer ik mezelf zelfs te verleiden met sojayoghurt en zie ik om mij heen hoe mijn omgeving worstelt met dezelfde struggles die ik ook had.

De halve vegetariër wordt niet op prijs gesteld, maar de kans dat de hele wereld geen vlees meer eet is veel kleiner dan dat de hele wereld minder vlees gaat eten. Helaas ben ik niet bevoorrecht met een wiskundige knobbel, maar die rekensom zal vast een enorm positieve uitslag hebben.

Daarom wil ik de half-om-half vegetariër een hart onder de riem steken. Je bent hartstikke goed bezig en het levert zoveel op dat jij af en toe je slavinken in het schap laat liggen en voor een vegetarische schnitzel kiest (probeer eens, best lekker). Laten we geleidelijk zien wat er gebeurt met de wereld als we minderen met vlees, en wie weet is dan ooit de stap naar vleesvrij niet zo heel groot meer. Want laten we eerlijk zijn: het zal een enorme omschakeling zijn. Ook voor de boeren.

Niet voor de dieren trouwens. Die zijn er vast blij mee.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s